Sivut

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Lankarullakoru



Jokin aika sitten tuli instagrammissa vastaan Ihan kaikki kotona-blogin ihana lankakoru, ja se on siitä lähtien jäänyt kummittelemaan miun päähän. Sitten viime viikonloppuna kun kävin Kädentaidot messuilla ja keräilymessujen puolelta löytyi kourallinen puisia lankarullia, niin ei pääsin toteuttamaankin. Ihana ajatuksenakin saada lempparilankaa kaulalle roikkumaan.


Molemmissa päätyjen rullissa on merkinnät vielä tallella. Jätin keskimmäiseksi piiloon sen rullan, jossa ei ollut minkäänlaista merkintää. Tuli muuten melko edullinen koru: lankarullat oli 0,5€/kpl, puuvillanyöri Merlettosta 0,9€/metri (ja sitä meni palttiarallaa 80cm), askarteluliimaa muutama tippa rullan ympärille ja varmaan alle puol metriä kalalankaa/rulla. Heh, niiden hintaa en taida alkaa laskemaan, vaikka listoja ja verrantoja rakastavana ihmisenä vähäsen tekisikin mieli alkaa laskeskelemaan. 


Lankarullakoru
Langat: Liina kalalanka, 12 säikeinen - Suomen lanka, kolmea eri väristä
Muut materiaalit: Puuvillanyöri, 3 puista lankarullaa, liimaa

Ai mistä tuo nuo vähän vilahtavat Darth Vader korvikset? @3dkolehti

Koruun valikoitui miun lempparilangasta, eli Liina kalalangasta kolme eri väriä. Rakastan tuota vähän murretun keltaista (sinapin keltaista?) ja tuo tummempi harmaa on myös lemppareita, musta sopi sitten hyvin jonon jatkoksi. Tästä tuli kyllä kertaheitolla lempparikoru.

-Tiina

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Käsityömessut: ihania ideoita ja pienoinen ostokrapula


Kuten varmaan kaikki somea seuraavat ja/tai käsitöistä pitävät tietää, tänä viikonloppuna oli Tampereella Suomen Kädentaidot-messut. Miulle messut oli ihan ensimmäiset laatuaan. Joskus aikanani Jyväskylässä asuessani kävin siellä käsityömessuilla, mutta mikäli muistini ei täysin petä, niin oli melkoisen paljon pienemmästä tapahtumasta kyse kuin tästä. Huh! Onneksi pääsin lauantaina ja sunnuntaina kunnolla kiertelemään, olisi ollut yhteen päivään turhankin paljon näkemistä.


Olisin voinut tuijottaa näitä Annariikka Qvistin virkattuja nukkeja tuntitolkulla. Ihanaa, että nuket tulivat heti aulassa vastaan. En keksi edes tarpeeksi ylistyssanoja. Sanon vaan, että: VAU!



Katsokaa mitä yksityiskohtia! Ei voi muuta kun hattua nostaa. Toinen mille nostin erityisen paljon hattua, oli erilaiset himmelit. Ne oli selkeesti tän vuoden "the juttu". Toki voi olla, että oli viime vuonnakin. Mie olin vasta ensimmäistä kertaa messuilla, niin en osaa käydä veikkaamaan. Mutta ainakin sosiaalisen median puolella himmeleitä on tänä vuonna näkynyt huomattavasti viime vuotta enemmän. Tonttuja näkyi näin joulua päin mennessä niin monessa kojussa, että veikkaan että miunkin pitää joku tonttupaja aloittaa. Yhdet tontut jopa roikkui himmeileissä! Ihan mahtavaa.

Otin aikalisän tungoksesta, ja istahdin sorbettitauolle katsomoon.

Oli muutama muukin miun kanssa messuilla. Suomen Kädentaidot-messujen fb-sivun mukaan kävijöitä oli ennätykselliset 44 419. Huhhuh. Sen kyllä huomasikin sekä käytävillä, että messuille tulevissa busseissa. Heh, 14Y meni kymmenen minuutin välein ja olivat aivan täynnä! Pro tip: Ihmiset valittelivat, että linja-autoaseman kohdalta (ja ilmeisesti lauantaina jopa jo koskipuiston pysäkin kohdalta) ei päässyt enää kyytiin (koska siis auto oli täpösen täysi. Mie varauduin tähän, ja menin bussiin jo rautatieaseman pysäkiltä, rautatieaseman pysäkille ei oo pitkä matka käpötellä linja-autoaseman pysäkiltä. Tähän taktiikkaan aion turvautua ensi vuonnakin, ja sitä saa vapaasti käyttää muutkin!


Nyt haluaisin nostaa vielä hattua messujärjestäjille. Siis aivan ihanat (ja liiankin houkuttelevat messut) muutenkin, MUTTA en ois kyllä millään arvannut, että saisin käsityömessuilta vegaanista suklaaleivosta! Huhhuh! Kuulin myös kehuja ruokalan perjantain vegaanisesta hampurilaisesta. Harmi, että itseltäni jäi syömättä. Aivan mahtavaa, että messujärjestäjät ottaa huomioon koko ajan kasvavan vegaanijoukon. 

Seuraavana lankapornoa. Mmmmmmm.....lankaa

Taito Pirkanmaan ständillä näkyi Suomen ensi vuoden juhlavuosi

Tähän TitiTyyn ständin lankakasaan olisi tehnyt mieli sukeltaa

Lentävän Lapasen ihanuudet. Vähän jäi kaivelemaan, että muki jäi ostamatta.

Suomen Lanka ja ihanat Mollat ja Liinat. Kaksi kerää lähti mukaan, liian monta jäi hyllyyn.


Oijoi, Virkkukoukkunen saa aina hymyn huulille. "Toiset neuloo mitä osaa, mut mie neulon mitä vaa"-merkki ei ehkä ihan pitäs miun kohalla paikkaansa, joten vielä toistaiseksi jäi koriin. Heh.


Tein myös pienen hyppäilyn toisessa hallissa tapahtuvien Keräilymessujen puolelle. Siellä pyörittelin käsissäni pitkään muutamaakin 50-60-luvun käsityölehteä. Myyjä esitteli myös aivan upeita 1890-1917 käsityölehtiä. Huhhuh. Tämä vuoden 1052 lehti lähti mukaan. Oli niin upeat värit kannessa, että veikkaan hänen päätyvän kehyksiin ja seinälle. Kourallinen puisia lankarullia lähti myös matkaan. Miulla jäi niin mieleen ihanan Ihan Kaikki Kotona-blogin lankakoru, veikkaan että näistä tulee pikimmiten samaan tyyliin tehty ihanuus.


Meinas lähteä vähän lapsesta tuolla. Kankaita, lankoja, teippiä, kortteja, kaulakoru ja ihanaa lahjapaperia. Ainakin seuraavilla kojuilla tuli vierailtua lompakko auki: SuccaplokkiPaaPii designKaupunkilankaTeippitarha...Ja useampi muu, minkä nimen jo unohdin. Anteeksi! Nyt vaan nopeasti koukku/puikot/ompelukone laulamaan, niin tulee pienempi ostokrapula. 

P.s. En osta enää ikinä mitään. Paitsi ruokaa. Paitsi ehkä ens kuussa Tallinnasta... 

-Tiina

maanantai 14. marraskuuta 2016

Virkatut lumilapaset- ohje.

Olenko ainoa, kenelle tulee näistä mielleyhtymänä eräs animaatioelokuva? En varmaan. Mutta kyllä kolmekymppisiäkin saa lapsettaa! Tein tällä samalla tyylillä (kärjestä aloittaen ja katotaan mitä tapahtuu) aiemmin esitellyt Glitter-lapaset, ja sillon vähän harmitti etten kirjoitellut ohjetta ja kuvaillut vähän vaiheita. Mutta sainpahan hyvän tekosyyn tehdä itselleni prinsessalapaset! Oon tällä hetkellä päiväkodissa työharjoittelussa, veikkaan että saavat siellä hyväksynnän.


Virkatut lumilapaset
Koukku: 4mm
Ohje: Omasta päästä, kirjoiteltu teidän iloksi tuonne alemmaksi.
Langankulutus: 65g


Virkatut lumilapaset, ohje:

Tarvittavat taidot:
Lankalenkki
Kiinteä silmukka
Pylväs
Piilosilmukka
Ks kavennus (itse teen tämän virkkaamalla 2 kiinteää silmukkaa yhteen, toki voi jättää myös yhden ks:n välistä, mutta siitä jää ikävä reikä)

Kärki, molemmat lapaset: 
Aloitetaan lankalenkistä.
1. krs.: Virkkaa 6ks aloituslenkkiin
2. krs.: Virkkaa 2ks jokaiseen ks:aan (= 12ks)
3. krs.: *Virkkaa 1ks, 2ks samaan ks:aan* toista *-* krs:n loppuun (=18ks)
4. krs.: *Virkkaa 2ks, 2ks samaan ks:aan* toista *-* krs:n loppuun (=24krs)
5. krs.: 1ks jokaiseen ks:aan (=24ks)
6. krs.: *3ks, 2ks samaan ks:an* toista *-* krs:n loppuun (=30ks)
7.krs.: 1ks jokaiseen ks:aan (=30ks)
8.krs.: *4ks, 2ks samaan ks:aan* toista *-* krs:n loppuun (=36ks)
9.krs.: 1ks jokaiseen ks:aan (=36ks)
10. krs.: *8ks, 2ks samaan ks:aan* toista *-* krs:n loppuun (=40ks)

Kerrokset 11 eteenpäin: 1ks jokaiseen ks:aan, eli 40ks kierroksia niin kauan, ennenkuin lapsen alku on sopivan korkea peukalolle. Itselläni näitä 40ks kerroksia tuli 24.

Onko lapanen tarpeeksi korkea, eli onko jo peukalon aika?

Peukaloaukon kerros, vasen lapanen: 
Tee 12kjs, jätä 5ks väliin, kiinnitä ketju kiinteällä silmukalla kuudenteen silmukkaan. Tee kiinteitä silmukoita kerroksen loppuun asti (=12kjs + 35ks)

Jätä viisi ks väliin ja kiinnitä ks:lla kuudenteen ks:aan.

Peukaloaukon kerros, oikea lapanen: 
15ks, 12kjs, jätä 5 ks väliin ja tee ks kuudenteen. Kiinteitä silmukoita kerroksen loppuun.

Tältä pitäisi näyttää vasemman lapsen nyt.

Peukalokiila vasen lapanen:
1. krs.: Tee yksi ks jokaiseen kjs:aan ja ks:aan (=47ks)
2. krs.: ks kavennus, 8ks,  ks kavennus, 35ks (=45ks)
3.-7. krs.: Yksi ks jokaiseen ks:aan (=45ks)
8. krs.: 1ks, ks kavennus, 4ks, ks kavennus, 36 ks (=43ks)
9.-11. krs.: Yksi ks jokaiseen ks:aan (=43ks)
12. krs.: 1ks, ks kavennus, 3ks, ks kavennus, 35ks (=41ks)
13. krs.: 1ks jokaiseen ks:aan (=41ks)
14. krs.: 2ks, ks kavennus, 2ks, ks kavennus, 34ks (=39ks)

Peukalokiila, oikea lapanen: 
1. krs.: Tee yksi ks jokaiseen ks:aan ja kjs:aan (=47ks)
2. krs.: 15ks, ks kavennus, 8ks, ks kavennus, 20ks (=45ks)
3. - 7. krs.:  Yksi ks joka ks:aan (=45ks)
8. krs.: 16ks, ks kavennus, 4ks, ks kavennus, 21ks (=43ks)
9.-11. krs.: 1ks jokaiseen ks:aan
12. krs.: 16ks, ks kavennus, 3ks, ks kavennus, 20ks (=41ks)
13. krs.: 1ks jokaiseen ks:aan
14. krs.: 17ks, ks kavennus, 2ks, ks kavennus, 18ks (=39ks)

Vasemman lapasen näkymä peukalokiilan jälkeen.


Ranne (molemmat lapaset): 
39 ks kerroksia niin kauan, ennenkuin lapanen on halutun pituinen. Miun lapaseseen tuli 8 kerrosta.
Kavennuskrs.: 11ks, ks kavennus x 3 (=36ks)

Onhan se suurinpiirtein ranteen kämmenpuolen keskellä.

Ranteen simpukkakoristeet: Siirry kiinteillä silmukoilla ranteen kämmenpuolen keskiosaan, eli noin 11ks. Tee yksi piilosilmukka. *Jätä 2ks väliin, tee 6 pylvästä kolmanteen, jätä 2ks väliin, tee yksi ks kolmanten* Toista *-* kerroksen loppuun.

                                 
Peukalot:
1. krs.:Nosta 18 ks peukaloaukon ympäriltä. Molempiin sivuihin tein 1ks kahteen "aukkoon".
2.-4.krs.: Yksi ks jokaiseen ks:aan (=18ks)
5. krs.: 17ks, ks kavennus, 15ks, ks kavennus (=16ks)
6. -14. krs.: (tai niin pitkälle, ennenkuin oma peukalosi juuri ja juuri peittyy) 1ks jokaiseen ks:aan (=16ks).
15.krs.: ks kavennus x 8 (=8ks)
16.krs.: ks kavennus x 4 (=4ks)
Vedä lanka viimoisen silmukan läpi.

Peukalo kurkistaa enää vähäsen, aika kavennella.

Viimeistely:
Päättele langat.
Ompele halutessasi kiinni kivoja nappeja. Ihanat lumihiutalenapit taitaa olla Paapolta, muistaakseni niitä sai joskus pienemmissäkin erissä, kuin 100kpl.


Toivottavasti tästä saa ohjeistuksesta saa selvää. Jos joku intoutuu tekemään, niin mielelläni näkisin kuvia! Jos laitat instagrammiin, niin #mieiteblogi  #virkatutlumilapaset ja @mie.ite.blogi auttavat miuta bongailemaan. Silver Softin lisäksi lapasiin käy monen moni muukin 4mm koululla virkattava lanka, kuten Marino Soft, Ville tai vaikka 7 Veljestä.

Tältä näyttää kyseinen ohje miun kässävihkossa.

Jos ohjeessa on virhe tai muuta omituisuutta, niin ilmoittelethan miulle. Nätisti ja asiallisesti.

-Tiina


tiistai 8. marraskuuta 2016

Pitsiliinakello


Mitä saa, kun yhdistää virkatun pitsiliinan, vinyylilevyn ja kellokoneiston? Tää tais olla aika helppo kysymys. Miun rakas ystävä (joka on melkonen doily mestari) teki tän tyyppisen kellon, ja miun mielestä se oli maailman hienoin. Piti sitten itekkin saada oma versio. "Miekii, ku siekii!"



Koukku: 2mm

Täytyy sanoa, että vaikka pidän itteäni erittäin hyvänä enkun kielen taitajana (äidinkieli taas ei niinkään oo se miun "juttu", kuten kirjotuksista huomaa), niin ohjeen seuraaminen oli aika ajoin haastavaa, vaikka ohje on melko yksinkertainen. Arvostaisin hirveesti kuvallista mallia viereen. Huomasin myös usein puhuvani ääneen sen ohjeen kohdan, ennenkun kävin virkkaamaan. Ja pitsiliinamestari vieressä vaan nyökytteli, että "just niin" samalla kun katottiin muutama tunti leivontaohjelmaa.

Tulipa kuvia ottaessa ikävä kesää ja parempaa valoa
Joku 12 sakarainen malli olisi varmasti ollut kaikista kätevin, mutta mie ihastuin tähän. Eteenkin tuo suht yksinkertaisuus houkutteli. Muistaakseni kyseinen pitsiliinamestari miulle sen joskus linkkas ensimmäiseksi projektiksi, mutta jäi hautumaan pitkäksi aikaa. Tässäkin kuitenkin on sakarat 3, 6, 9 sekä 12, ja muiden sakaroiden välistä löytyy muut numerot. Eiköhän tästäkin ajan hyvin nää.


Tää kello valmistui kyllä melko nopeesti, ellei ota huomioon suunnitteluaikaa. Koska jälkimmäisessä tapauksessa siinä kesti kuukausia. Mutta jos otetaan huomioon vain tekoon kulunut aika, niin alotin virkkaamisen sunnuntaiaamuna, laitoin sunnuntai-iltana pingottumaan ja kellon kasasin/liimasin maanantai-iltana. Käytin ihan pikaliimaa tähän, enkä ees sotkenut mihinkään! Hyvä mie!

Sekunttikellon kiinnitysruuvista huomaa, että kkuvaajalla oli punaista päällä

Pitsiliinan alla on joku random sinfoniaorkesterin vinyylilevy, jonka löysin kierrätyskeskuksesta. Nappasin varmaan kakskymmentä levyä taskuistaan, ennenkun löysin yhden yksilön tummanharmaalla keskustalla. Kierrätyskeskuksen työntekijä meni parikin kertaa ohi vähän ihmettelevän oloisesti.

Vielä fiiliskuva valmistumisvaiheesta:



En tiiä miksi, mutta nyt alkoi kummitella takaraivossa ajatus omasta kellosta joulukaudelle. Pikkiriikkinen joulupsykoosi nostaa taas päätään.

-Tiina

perjantai 4. marraskuuta 2016

Misfits-pätsi

Miulla on yhen lemppari-ihmiseni kanssa joka vuotinen perinne käydä katsomassa Jyväskylässä Braineaters plays Misfits. Kyseiset kekkerit kun on yleensä asettuneet mukavasti meiän molempien synttärien väliin, niin on niitä samalla juhlistella. Fun fact: itehän en oo kummoisemmin ees Misfitsiä ikinä kuunnellut. Toki sen verran, että biisit on tuttuja, mutta tykkään tästä coverbändistä enemmän. Melkoinen kerettiläinen. 


Hetken mietin, että oisin tehnyt Misftis-kallolla koristellun kassin, mutta se vaikutti liian suurelta projektilta tähän väliin. Päädyin siis koristelemaan Leo-laukkuni tän viikonlopun ajaksi virkatulla kallo kangasmerkillä. Miun sisäinen laatutarkkailija ei oo ihan täysin tyytyväinen tuohon, mutta itehän sitä on aina suurin kriitikkonsa. Harsin sen viikonlopuksi muutamalla suurella pistolla laukkuun kiinni, helppo siis purkaa pois odottamaan ensi vuotta. Niin, ja ohje on kätevästi netissä, eli olisi täysin tulostettavissa. Mutta sehän olis liian helppoa! Miksi tulostaa, kun on virkkuri memo.


Misfits-pätsi
Koukku: 2mm

Lisäsin linkissä näkyvään ohjeeseen 2 riviä mustaa ympäriinsä. Ja kyseinen yksilö on virkattu kiinteillä silmukoilla sivusta sivuun. Kokemattomampana tasoon kirjovirkkaajana kokeilin alhaalta ylös, mutta melkosen hoikka kallo tuli. Yrityksen ja erehdyksen kautta.




**
Nii, mie oon tänään synttärityttö. Kokonaista 31v. Tuntuu muuten huomattavasti vähemmän keljulta, kuin se viime vuotinen 30.
Kuva, jonka Tiina (@mie.ite.blogi) julkaisi
Taas vaan kauhea opettelu, että muistaa sanoa ikänsä oikein, heh.

 -Tiina

tiistai 1. marraskuuta 2016

Virkatut glitter-lapaset



Vähän heikosti näkyy glitteri kuvissa, mutta kyllä ne kimaltaa! Tykkään virkatuista lapasista. Vähän jäykät, mutta juuri sen takia kivoja. Virkatuista saa niin mukavan tiiviitä. Toivottavasti lapasten saajakin tykkää! Nämä olivat osa miun blogin instagram-sivun ensimmäistä arvontapalkintoaSiellä on tosiaan jo reilusti yli 500 seuraajaa, huhhuh! Varmaan ensi helmikuussa laitan tänne arvontaa, kun tulee vuosi blogin pitämistä täyteen.


Ohje: Omasta päästä
Koukku: 4mm

Nämä on aloitettu kärjestä ja tehty fiiliksen mukaan etiäpäin. Pientä peukalokiilan tynkäistäkin on. Pitäisköhän mahdollisesti tehdä uudet lapaset ja kirjoitella ohje ylös? Kiinnostaisiko se teitä lukijoita?


Olin tossa tovi sitten kipeenä ja löysin ebayn. Mm. nämä napit löysivät sitä kautta tiensä miun postilaatikkoon. Kuten myös muutama(sata) muuta nappia.


Nämä kuvat on otettu miun äitin saunan rappusilla. Jestas että mie rakastan tuota puupintaa. Miun mielestä ainankin tulee todella kivoja kuvia. Simppeleitä ja kauniita.


Tapasin myös Lappeenrannassa äitillä vieraillessa Lankahelvetin Hennan. Oli tosi mukavat kässätreffit. Hymyilytti, kun molemmat tultiin pienten pakettien kanssa treffeille. Mie tein Hennalle käsissä pidettävän kässäpussin (jollaisia ittelleni oon tehny neulomiseen ja virkkaukseen, ja jota en tajunnut/kerennyt kuvata) + knitting queen-riipuksista korvikset ja mie sain Hennalta nuo ihanat koneneulotut sukat. Enpä muute muista milloin ois ollut jonkun toisen tekemät sukat jalassa. Isosiskon koira Pentti tuli mukaan kuvauksiin, jotka tapahtui samoilla edellä mainituilla saunan rappusilla. 



-Tiina