Sivut

maanantai 22. elokuuta 2016

Marianne-penaali +ohje


Jännittäviä juttuja! Miulla alkaa tänään koulu muutaman kuukauden työttömyyden jälkeen. Veikkaan, että käsityötahti tässä hidastuu, kun on arkipäivinä tekemistä. Mutta ihanaa että on! Tämä työttömyys ei ole sopinut miun nupille yhtään. Koulun alkaminen tarkoittaa toki kolmekymppisellekkin uutta penaalia (ja kyniä ja star wars-vihkoa ja..). Piti myös pakata mukaan entisen työpaikan kynä ikäänkuin "turvariepuna". Tähän penaaliin inspiraation sain viime talvena facebookin Ihania lapasia!-ryhmään erään mahdottoman taitavan ihmisen postaamista neulotuista Marianne-lapasista. Ne on siitä asti miun mielessä kummitelleet, ja nyt muotoutuivat vähän eri versioon.


Marianne-penaali
Koukku: 2mm
Langankulutus: n. 90gPenaali: 
Tee 97 ketjusilmukkaa, liitä ympyräksi seuraavan kerroksen ensimmäisellä silmukalla ja ala virkata spiraalina:
1. krs. 97 punaista kiinteää silmukkaa
Seuraavat kerrokset 3 punaista ks:ää + 3 valkoista ks:ää. Tätä 3 + 3ks jatketaan niin pitkään, että penaali on halutun mittainen. Jokainen värinvaihto alkaa yhtä silmukkaa aikaisemmin, kuin edellisen kierroksen vastaava väri.
Viimoinen kerros: 97 punaista ks:ää.


Karkkikoriste:
Tee 30 ketjusilmukkaa, liitä ympyräksi seuraavan kerroksen ensimmäisellä kiinteällä silmukalla ja ala virkata spiraalina: 1ks punainen, 1ks valkoinen, 1 ks punainen, 1ks valkoinen..jne. Jatka niin kauan, että karkki"tuubi" on halutun mittainen.
Viimoinen kerros: 30 punaista piilosilmukkaa.

Huom.! Toisin kuin yleensä kirjovirkkauksessa, älä suotta kuljeta toista lankaa silmukoiden sisällä. Tämä siis vaan sen takia, että miun mielestä sisällä kuljettamalla tulee vielä jämäkämpi ja hankalasti käsiteltävämpi karkki. Voi toki olla, että ero on vaan miun pään sisällä.

Sulje pistoilla ja/tai solmuilla karkkimaiseen muotoon. Tämä osottautu ainankin ittelle aika ärsyttäväksi juuri tuon mainitun jäykkyyden takia. Mutta kestääpähän käyttöä!
Ompele kiinni penaaliin haluttuun kohtaan.


Sitten vielä penaalista pohjan harsiminen/virkkaaminen kiinni (nurjalta) ja vetoketjun ompelu suuaukolle. Sitten on homma valmis! Olipahan muuten tekeminen saada tuo pussi nurinperin ja takasin oikein päin! Melko jämpti ja jämerä tuli nimittäin. Mutta edelleen: kestääpähän käyttöä. Tuli myös vetoketjua ommellessa mieleen, että olisi ehkä tämäkin kannattanut tehdä vetoketjusta alkaen. 12cm vetoketju oli muuten just eikä melkein sopiva miun tiukalla käsiallalla, mutta jos penaalia aiot tehdä niin varmuuden vuoksi ostaisin sinuna vetoketjun vasta kun tiiät mikä on paras koko.

Täytä penaali kynillä ja/tai marianneilla.

Jäikö jotain epäselväksi? Oli senverran vasemmalla kädellä kirjotettu, etten pienimmissäkään määrin ihmettele jos jäi. Kysy siis ihmeessä! Vastaan varmasti, ellei jonkun omituisen "tyhmää päässä"-momentin takia jää viesti/kommentti näkemättä.


Ja taas pyytäisin vienosti, että mikäli satut tällä ohjeella tekemään, niin kovin mielelläni näkisin kyseisen tuotoksen. Instagrammissa käyttöön @mie.ite.blogi #mieiteblogi #mariannepenaali

-Tiina

5 kommenttia:

 1. Tosi upea toteutus. Ja antoisaa kouluaikaa.

  VastaaPoista
 2. Onpa söpö penaali :) Alkaa tekeen mieli Marianneja :D Mulla on kans ollut nyt muutaman kuukauden työttömyys ja ens viikolla alkaa koulu jota ootan kyllä tosi innoissani. Ei nimittäin sovi yhtään mullekaan tää toimettomana lojuminen! Vielä kesän alussa ajattelin että no nythän mulla on aikaa virkata ja ommella aamusta iltaan mut jotenki sitä lamaantuu kun ei ookaan sitten tarvetta herätä kukonlaulun aikaan eikä mitään päivärytmiä. Mutta jee,kohta se alkaa ja mulla on penaalikin tekemättä vaikka aioin :D Innostavaa ja antoisaa syksyä sulle, ehtii sitä koulun lomassa vähän vielä virkkaillakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ihanaa, että on kohtalontoveri. Se on kyllä jännä, että kun "ei tarvii tehdä mitään", niin helposti ei tule kyllä tehtyäkään. Käsityöt oli ainoa mikä itseä kiinnosti. Salistakin maksoin koko kesän, mutta kävin ehkä viis kerta... Nyt taas kun on koulu alkanut, niin tällä viikolla sain itteni jo kaks kertaa sinne. Mieliala kohosi heti, kun on taas paikka, jonne mennä.

   Poista
 3. Kuulostaa kyllä niin tutulta! Mäkin tein kyllä käsitöitä mutten niin paljon kuin olin aatellu, vaik ehkä se koko garderobin uudistus syksyksi oli liian kunnianhimoinen tavoite :D Mutta kaikki muu, mitä oli ajatellut kesällä tekevänsä, jäi kyllä tekemättä. Syksy on muutenkin itelle aina semmosta inspiroivinta ja ahkerinta aikaa ja varsinkin nyt, kun koulu alkaa, ihana päästä tästä lorvimisesta.

  VastaaPoista